Terug van vakantie, weer in het ritme…

weer thuis in het ritme

Terug van vakantie, weer in het ritme...

Je herkent het misschien wel...

Je had het voornemen om wat kilo's af te vallen en fitter te worden. Het ging eigenlijk best goed. Je stelde je maaltijden zorgvuldig samen, ging bewust om met je tussendoortjes en liet de wijntjes zonder problemen staan. Ook nam je vaker de fiets en je nam de tijd voor wat extra beweging. En met succes! De weegschaal gaf al snel een paar kilo minder aan en je broeken zaten steeds wat losser. Je was blij met het resultaat en voelde je fantastisch. Maar toen was het ineens vakantie...

Je had je zó voorgenomen om op vakantie op dezelfde manier door te gaan, maar dat bleek toch wat lastig. En dat is logisch. Je bent in een andere omgeving en uit je vaste routine. Misschien slaap je wat langer uit en ontbijt je later. Je vertrouwde ontbijt is misschien niet verkrijgbaar in jouw vakantieland en koken doe je niet. De kinderen willen graag pizza, een wijntje op het terras hoort er toch wel bij en een ijsje op het strand heb je wel verdiend. Wat slenteren langs de toeristenwinkeltjes en afkoelen in het zwembad is prima, maar meer beweging zit er ook niet in. Veel te warm...

En dat mag! Vakantie is bijzonder en je mag ervan genieten. Ook met pizza, ijs en een wijntje. Maar vaak levert dat wel wat extra kilo's op. Raak hiervan niet in de stress, maar probeer na de vakantie weer in het ritme te komen...

Maar ja, dat is simpeler gezegd dan gedaan. Hoe dan?

Op de één of andere manier lukt het je niet meer om weer op de goede weg te komen. Daarom heb ik hier wat tips voor je.

 

Tips om weer in het ritme te komen:

  • Hou goed voor ogen wat je wil bereiken en maak dit zo concreet mogelijk. Als je precies weet waar je iets voor doet, wordt het gemakkelijker om het na te streven.
  • Neem kleine stapjes en kijk wat het gemakkelijkste is om weer op te pakken. Begin met de gemakkelijkste stap en wil niet alles tegelijk verbeteren. Misschien is een voedzaam en verzadigend ontbijt een goede eerste stap, of het nemen van een stuk fruit als tussendoortje.
  • Richt je niet op beperkingen en alles wat niet 'mag'. Op zich mag alles, maar elke keuze heeft een consequentie. Door je echter te richten op wat allemaal niet 'mag', blijf je teveel hangen in de slachtofferrol waardoor het lastig is om een positief resultaat te krijgen. Ga liever uit van wat er méér mag, bijvoorbeeld meer groenten bij de maaltijd, meer water drinken en vaker een ommetje maken. Zo richt je je meer op overvloed en positiviteit.
  • Maak een planning voor je maaltijden, tussendoortjes en weekenden.
  • Een goede voorbereiding is belangrijk. Zorg dat je alle benodigdheden in huis hebt om je aan je planning te kunnen houden. Hou rekening met drukke dagen of dagen dat je geen of heel weinig tijd hebt om te koken. Zorg ook voor gewenste tussendoortjes zodat je niet bent aangewezen op de snelle, meestal ongezonde, tussendoortjes.
  • Hou in je agenda tijd vrij voor wat extra beweging. Door het in te plannen voorkom je dat het op de lange baan geschoven wordt.
  • Zoek steun in je omgeving. Misschien wil je zus of vriendin ook wat gezonder gaan leven en kunnen jullie elkaar inspireren? Of misschien wil de buurvrouw ook wat vaker gaan wandelen, ga dan samen. Het is gezellig en je kunt elkaar motiveren.
  • Heb geduld! Elke stap is er één, dus gun jezelf de tijd om je leefstijl te verbeteren.

 

Het komt goed, maar neem de tijd. Wil je liever ook op vakantie al blijven opletten, maar ook genieten? Lees dan deze blog nog eens door:  https://www.magnivita.nl/genieten-op-vakantie/

 

Ik hoop dat ik je met deze tips heb geholpen om na de vakantie weer in het juiste ritme te komen. Heb jij daar ook moeite mee? Laat het me weten in een reactie.

Ik wens je een hele mooie zomervakantie en tot de volgende blog!

Hartelijke groet, Maartje

Maartje Kamps

Wil jij weten hoe je ook na je veertigste op gewicht kunt blijven en eventuele overgangsklachten kunt verminderen? Vraag dan hier mijn gratis e-book 'In 7 stappen Grip op de overgang' aan.

Deel dit: